دیمتیلاتر: مسیری برای توسعه پایدار در صنایع پتروشیمی
پریسا مقیم پور بیژنی، فریدون یاریپور
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، مرکز تهران، گروه کاتالیست
دیمتیلاتر ساده ترین اتر آلیفاتیک با فرمول شیمیایی CH3OCH3 میباشد. این ماده در شرایط محیطی به صورت گازی بیرنگ، بی بو و به شدت آتشگیر است. از دیمتیلاتر می توان به عنوان پیشران در آئروسلها، پیش ماده در سنتز ترکیبات آلی دیگر مانند دیمتیلسولفات، متیل استات و اولفینهای سبک، سوخت تمیز برای موتورهای تراکمی- احتراقی[1] و توربین های گازی، منبع هیدروژن برای کاربرد در پیل های سوختی و همچنین به عنوان حامل هیدروژن استفاده کرد (شکل 1)[1, 2].
شکل 1. مسیر تولید محصولات پتروشیمی از دیمتیلاتر
به دلیل شباهت خواص فیزیکی دیمتیلاتر با LPG، این ماده می تواند جایگزین مناسبی برای سوخت LPG باشد. از طرف دیگر دیمتیلاتر بهدلیل داشتن عدد ستان و مقدار اکسیژن بالا (35% وزنی) میتواند به عنوان سوخت دیزل مورد استفاده قرار بگیرد. شایان ذکر است که این ماده به دلیل نداشتن پیوندC-C در ساختارش، دوده بسیار کمی در گاز خروجی از موتور دیزل ساطع می کند. همچنین به دلیل غیرسمی بودن دیمتیلاتر، این ماده می تواند جایگزین مناسبی برای متانول باشد. دیمتیلاتر در حضور کاتالیست های زئولیتی می تواند به اولفین های سبک و آروماتیکها تبدیل شود [1-4].
مصرف دیمتیلاتر در دنیا رو به افزایش می باشد. به عنوان مثال مقدار مصرف دیمتیلاتر در موارد مختلف در آسیا و اقیانوسیه پیشبینی و در جدول 1 ارائه شده است. باتوجه به مطالب ارائه شده، دیمتیلاتر به عنوان یک ماده واسطه مهم در ساخت بسیاری از مواد از جمله مواد پتروشیمی، سوخت... بوده و انجام تحقیقات وسیع در مورد فرایندهای تولید این ماده و کاتالیست های مورد نیاز آن ضروری می باشد.
جدول 1. پیشبینی موارد مصرف DME در آسیا و اقیانوسیه (kilo Tons, AGR%, CAGR %).
هزینه سرمایه ای (Capex) و هزینه عملیاتی (Opex) تولید DME و متانول مشابه هم بوده و کمتر از فرایند تبدیل گاز به مایع (سنتز فیشر-تروپش) است.
روش تولید
روشهای سنتز کاتالیستی دیمتیلاتر در فاز گازی به دو دسته عمده مستقیم و غیرمستقیم تقسیم بندی می شود. در روش مستقیم، گاز سنتز (مخلوط CO و H2) در حضور کاتالیست های دوعملگر به دیمتیلاتر تبدیل می شود. در روش غیرمستقیم ابتدا گاز سنتز در حضور کاتالیستهای CuO/ZnO/Al2O3به متانول تبدیل شده و سپس در مرحله بعد دیمتیلاتر از واکنش آبگیری متانول در حضور کاتالیست های جامد-اسیدی به دست میآید. شمایی از این دو روش در شکل 2 نشان داده شده است. در روش غیرمستقیم، هزینه تولید رابطه نزدیکی با بهای متانول دارد. عموما کاتالیستهای دوعملگر مربوط به سنتز تک مرحلهای، ترکیبی از کاتالیستهای واکنش های تولید متانول از گاز سنتز (CuO/ZnO/Al2O3) و سنتز دیمتیلاتر از آبگیری متانول (کاتالیستهای جامد-اسیدی) می باشند [2].
شکل 2. روشهای سنتز دیمتیلاتر از گاز سنتز یا متانول [2].
سنتز دیمتیلاتر از بیشتر منابع کربنی شامل گاز طبیعی، زغال سنگ، زیستتوده و حتی CO2 امکانپذیر است، همین موضوع آن را به یک سوخت و خوراک پایدار تبدیل میکند. بنابراین تولید آن در ایران با توجه به منابع بزرگ گازی و روشی برای کاهش انتشار گاز گلخانهای CO2 قابل توجه است[5].
کاتالیست های جامد-اسیدی مختلفی مانند گاما-آلومینا، زئولیت های اسیدی (HZSM-5، HY، HZSM-22 و H-SAPO)، هتروپلی اسیدها و اکسیدهای ترکیبی (SiO2-Al2O3 و ZrO2-TiO2). برای واکنش آبگیری متانول در فاز گازی به کار برده شدهاند. از میان آنها عموما گاما-آلومینا به دلیل قیمت پایین، مساحت سطح بالا، گزینش پذیری بالا نسبت به دیمتیلاتر، طول عمر بسیار خوب، مقاومت مکانیکی و حرارتی بالا، ارجحیت دارد. عیبی که این کاتالیست دارد خاصیت آب دوستی آن می باشد. به طوریکه آب را بسیار قویتر از متانول جذب میکند و در نتیجه بخشی از فعالیتش را در طول واکنش از دست می دهد. بنابراین ساخت کاتالیست فعال، گزینش پذیر و پایدار با مقاومت بالا نسبت به آب بسیار مهم می باشد [1, 2].
فناوری های تجاری
باتوجه به جذابیت های DME شرکتهای زیادی در مورد تجاری سازی آن اقدام کردهاند. شرکت های صاحب فناوری JFE Holdings، Haldor Topsøe A/S، Air Liquide، Mitsubishi Gas Chemicals، Toyo، Tiayi و ENNهستند. در فناوری های تجاری افزون بر گرید AA، متانول گرید سوخت نیز قابل استفاده است.
شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دارای لیسانس فرایند تبدیل متانول به پروپیلن (PVM) میباشد. واحد تولید پروپیلن از متانول شامل 5 واحد فرآیندی است: واحد واکنش، واحد احیا و بازیابی، واحد جداسازی گازی، واحد متراکم سازی و خشک کردن و واحد خالص سازی. در واحد واکنش، ابتدا متانول در حضور کاتالیست به مخلوطی از DMEو آب، تبدیل و در اثر آبگیری بیشتر در راکتور دوم بهطور عمده به پروپیلن تبدیل می شود. پروپیلن، محصول اصلی فرآیند است. محصولات جانبی شامل، بنزین، گاز مایع، سوخت گازی و آب می باشد.
باتوجه به اینکه شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی دارای لیسانس فرایند تولید پروپیلن از متانول میباشد، لذا این شرکت تحقیقات وسیعی بر روی ساخت کاتالیست هر دو بخش از واکنش انجام داده و به فرمولاسیون مناسبی برای کاتالیستهای هر دو بخش دست یافته است.
بهعنوان نمونه نتایج آزمون راکتوری یک کاتالیست تجاری و کاتالیست ساخت شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در شکل 3 نشان داده شده است. هر دو کاتالیست گاما-آلومینا می باشند. همانطوری که ملاحظه می شود کاتالیست NPC-RT عملکرد بهتری در مقایسه با کاتالیست صنعتی نشان داده است.
شکل 3. تغییرات تبدیل متانول با زمان واکنش. شرایط واکنش: WHSV=3 h-1, T= 260 °C
دورنما
باتوجه به چند خوراکی و چندکاریردی بودن DME، این ماده به عنوان یک سوخت جایگزین و خوراک صنایع شیمیایی پایدار در آینده مورد توجه و بازار آن رو به گسترش خواهد بود. تجربه خوب صنایع پتروشیمی در تولید متانول زیرساخت مناسبی را برای توسعه آن فراهم میآورد. توسعه تولید تک مرحلهای آن باتوجه به مزیت ترمودینامکی، قیمت آن را در مقایسه با متانول پایین خواهد آورد و آن را به گزینهای اقتصادی تر تبدیل خواهد کرد.
مراجع
1. Akarmazyan, S.S., et al., Methanol dehydration to dimethylether over Al2O3 catalysts. Applied Catalysis B: Environmental, 2014. 145: p. 136-148.
2. Sun, J., et al., Catalysis chemistry of dimethyl ether synthesis. ACS Catalysis, 2014. 4(10): p. 3346-3356.
3. Osman, A.I., et al., Effect of precursor on the performance of alumina for the dehydration of methanol to dimethyl ether. Applied Catalysis B: Environmental, 2012. 127: p. 307-315.
4. Tokay, K.C., T. Dogu, and G. Dogu, Dimethyl ether synthesis over alumina based catalysts. Chemical Engineering Journal, 2012. 184: p. 278-285.
5. سعید صاحبدل فر، فرناز تحریری زنگنه، شیمی 1C و تبدیلهای گاز طبیعی، انتشارات شرکت ملی صنایع پتروشیمی، 1389.
[1] -compression-ignition