آش ترخینه دوغ، آشی اصیل و سنتی است که بیشتر در استانهای غربی ایران پخته میشود و برای درمان سرماخوردگی و آنفولانزا مثل یک دارو عمل میکند. . این غذا دارای طبیعت معتدل و خشک است و پوست آن خاصیت گرم و مغزش دارای طبع سرد است
مواد لازم برای ۴ نفر:
ترخینه دوغ: 4عدد
کشک: ۱ لیوان
حبوبات شامل: لوبیا چیتی، نخود و عدس: ۲۰۰ گرم
سبزی آش: ۵۰۰ گرم شامل تره، جعفری، گشنیز، اسفناج یا برگ چغندر
نمک، فلفل و زردچوبه: ۱ قاشق غذاخوری
نعنا داغ، پیاز داغ و سیر داغ: به مقدار دلخواه
طرز تهیه:
برای طرز تهیه اصلی آش ترخینه ابتدا به مدت ۱ الی دو ساعت ترخینهها را در آب خیس کنید تا از هم باز شوند. حبوبات را هم از شب قبل خیس کنید و چند بار آب آنها را عوض کنید. حبوبات را بپزید. بهتر است ابتدا نخودها را که دیرپزتر هستند بپزید، سپس بعد از ۱ و نیم ساعت لوبیا چیتی را اضافه کنید و ۱ ساعت مانده به تکمیل پخت لوبیاها، عدس سبز را اضافه کنید. وقتی حبوبات پخته شد، ترخینهها را اضافه کنید. ترخینهها که پختند و کاملا باز و له شدند سبزی آش خرد شده (درشتتر از سبزی خورشتی خرد کنید) و زردچوبه را اضافه کنید. ۳۰ دقیقه زمان برای پخت سبزی آش کافی است. داخل تابهای جدا پیاز بزرگی را پوست بگیرید و بشویید. سپس خلالی برش بزنید یا خرد کنید و در روغن سرخ کنید. زمانی که پیاز داغ طلایی شد فلفل و ادویه و زردچوبه و فلفل سیاه (دلخواه) ،سیر داغ و نعنا داغ را اضافه کنید و نمک و فلفل آش را اندازه کنید. بعد از جا افتادن آش آن را داخل ظرف مورد نظر بکشید و با نعناع داغ، سیر داغ و پیاز داغ تزیین و مورد استفاده قرار دهید.
طرز تهیه قرص ترخینه
قرص ترخینه را به صورت آماده از بقالی و عطاری میتوانید تهیه کنید. اما قرص ترخینه را خودتان هم میتوانید در خانه درست کنید. به همین منظور باید در فصل تابستان و در زیر نور مستقیم آفتاب قرص ترخینه را درست کنید. یک روش درست کردن ترخینه در ملایر به این صورت است که بلغور گندم را با ماست همزده پر چرب، دوغ، نمک و گل زرد یا همان گلرنگ که گیاهی مثل زعفران است و به ترخینه رنگ میدهد به مدت چند ساعت خیس میکنند.
در مرحله بعد گوجه فرنگی رنده شده و سبزی معطر شامل پیازچه، جعفری و ریحان ریز و ساطوری میکنیم و با آب میپزیم تا نرم شوند. در مرحله بعد بلغورهای خیس شده به همراه سایر مختلفاتشان را سبزیجات و گوجه فرنگی در حال پخت اضافه میکنیم. مقداری گل زرد و نمک اضافه کنید و آنقدر این ترکیب را هم بزنید که خوب بپزد و البته ته نگیرد. حدود سه ساعت باید مدام این ترکیب را هم بزنید و در نیم ساعت پایانی پخت با دم کنی درب قابلمه را بپوشانید تا به نحوی دم بکشد و آب اضافی آن گرفته و تبخیر شود.
در پایان ترخینهها را با دست به شکل مخروطی حالت بدهید و در زیر نور آفتاب به مدت چند روز خشک کنید. برای اینکه قرص ترخینه کامل خشک شود و کپک نزند باید مرتب آن را زیر آفتاب زیر و رو کنید.
مهمترین مزایا و خواص ترخینه
درمان آنفولانزا و سرما خوردگی تقویت عمومی سیستم بدن دارای پروتئین بالا تقویت عضلات بدن انرژی زا منبع کلسیم، منیزیم، فسفر و ویتامین D دندان ها و استخوان ها را محکم و از بروز پوکی استخوان جلوگیری می کند تقویت بینایی خون ساز و رفع کم خونی شدید دارای ویتامین A بالا موثر در تقویت قلب و عروق دارای سرو تونین بالا و مبارزه با افسردگی بهترین غذا برای زنان باردار تقویت گوارش تقویت حافظه و جلوگیری از ابتلا به آلزایمر که تمامی این ها از خواص ترخینه به شمار می رود.